a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Απάντηση στην Ανακοίνωση του Προέδρου της ΤΚ Λεχόβου για τη Λαϊκή Συνέλευση της 14 Ιουν 2015


Δήμος Αμυνταίου 
 Γρ. Δημάρχου















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΘΕΜΑ:   Απάντηση στην Ανακοίνωση του Προέδρου της ΤΚ Λεχόβου για τη Λαϊκή Συνέλευση της 14 Ιουν 2015


Μόλις πρόσφατα και με μεγάλη μας έκπληξη, πληροφορηθήκαμε ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ της περιοχής μας, από τον πρόεδρο της ΤΚ Λεχόβου, που αφορά στη μη συμμετοχή του στη λαϊκή συνέλευση της ΤΚ την 14 Ιουν 2015 και η οποία εν ολίγοις εγκαλεί το δήμαρχο Αμυνταίου ότι κακώς διενήργησε τη λαϊκή συνέλευση εφόσον το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή του, διότι θα απουσίαζαν από αυτή κάποιοι κάτοικοι σε εκδρομή.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου Κος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος και σύσσωμη η συμπολίτευση του δήμου Αμυνταίου, συνεπείς στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, συνδιοργάνωσαν και υλοποίησαν από κοινού με αρκετά τοπικά συμβούλια  , μέχρι τώρα περισσότερα από δέκα (10),  λαϊκές συνελεύσεις.
Ο δήμος Αμυνταίου θεωρεί τη λαϊκή συνέλευση  ως εκ των κορυφαίων εκδήλωση δημοκρατικών διαδικασιών που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να κρίνουν σε τακτική βάση το έργο της διοίκησης, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των έργων και αν μη τι άλλο να ενημερώνονται απευθείας από τα αρμόδια όργανα του δήμου για θέματα που αφορούν την κοινότητά τους ιδιαιτέρως και όχι κάθε όποτε προκηρύσσονται εκλογές, για το λόγο αυτό δε και ο νομοθέτης προβλέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τουλάχιστον μια λαϊκή συνέλευση ανά έτος με ευθύνη του προέδρου της ΤΚ .
 Η διαδικασία που ακολούθησε ο δήμος για τη λαϊκή συνέλευση της ΤΚ Λεχόβου ήταν η ίδια με όσες συνελεύσεις συνδιοργάνωσε από κοινού με τα τοπικά συμβούλια, και ήταν επιβεβλημένη από το πρόγραμμα του δημάρχου, που συχνότατα αλλάζει εσπευσμένα λόγω των πολλαπλών  του υποχρεώσεων και εκτός νομού, ήτοι: τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνέλευσης (σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, άρθρο 88 παρ 2 προβλέπεται  η 3ήμερη προειδοποίηση) ενημερώθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας προσωπικά από τον κ. δήμαρχο, έγινε ανάρτηση της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του δήμου, έγινε ανάρτηση στα τοπικά ΜΜΕ και υπάλληλος του δήμου ανάρτησε σχετικές αφίσες σε καίρια σημεία της κοινότητας. Τα διαδικαστικά της συνέλευσης επιμελήθηκε ο δήμος με τον πρόεδρο του ΔΣ Αμυνταίου κου Μωϋσιάδη Κων/νου να έχει τον πρώτο λόγο.
Ο δήμος Αμυνταίου θεώρησε πως η απουσία 20-30 κατοίκων, μιας κοινότητας 2000 ψηφοφόρων και με 800 περίπου μόνιμους κατοίκους που προφασίστηκε ο πρόεδρος, δεν ήταν επαρκής δικαιολογία για την αναβολή της διαδικασίας.
Η απουσία του προέδρου από τη διαδικασία και η ταυτόχρονη επιδεικτική παρουσία του σε καφέ του Αμυνταίου θεωρούμε ότι ήταν πολύ κακή επιλογή εκ μέρους του καθώς τον καθιστά υπόλογο απέναντι στο λειτούργημά του και φυσικά στους κατοίκους της κοινότητας.
Η εξωφρενική διαπίστωση ότι διενεργήθηκε συνέλευση στο Λέχοβο χωρίς την παρουσία Λεχοβιτών μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν ως Λεχοβίτες θεωρεί ο πρόεδρος μόνο τους απόντες στην εκδρομή ή μόνο τους ψηφοφόρους του, διότι το απόγευμα της 14ης Ιουν 2015 στο κλειστό στάδιο του Λεχόβου ήταν περισσότεροι από 60 ίσως 70 παρόντες, οι οποίοι προς τιμήν τους έθεσαν στο δήμαρχο Αμυνταίου πολλά θέματα προς επίλυση και μάλιστα κάποια με πολύ επιτακτικό τρόπο και με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε πολύ γόνιμος διάλογος και εκμαιεύτηκαν δεσμεύσεις για αρκετά έργα στην κοινότητα, αυτοί κύριε πρόεδρε τι καταγωγής ήταν και που κατοικούσαν;.
Η σύμπτωση της ταυτόχρονης απουσίας της αντιπολίτευσης του δήμου Αμυνταίου από τη διαδικασία μας βάζει σε σκέψεις ότι η απόφαση του προέδρου να απαξιώσει αυτήν την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία μάλλον οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις.
Στον πρόεδρο της ΤΚ και σε όποιους βιάστηκαν να κρυφτούν πίσω από τις τυπικές διαδικασίες και από εκεί να πετροβολήσουν το δήμο προσδοκώντας πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και ανερυθρίαστα να επικαλεστούν τον «Κανονισμό Λειτουργίας Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων» να υπενθυμίσουμε το άρθρο 85 παρ 1η του Δ’ κεφαλαίου του, που προβλέπει τη διενέργεια μιας λαϊκής συνέλευσης ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ανά έτος σε κάθε τοπική κοινότητα, να αναρωτηθούν και να μετρήσουν πόσες τέτοιες έγιναν στην προηγούμενή τους θητεία, καθώς και να μελετήσουν και τα υπόλοιπα άρθρα του που προφανώς αγνοούν (παρ 88 πχ) .
Η  δημοτική αρχή αισθάνεται περηφάνια που κατάφερε σε θητεία μόλις 9 μηνών να διεξάγει 12 λαϊκές συνελεύσεις, τιμώντας την άποψη των δημοτών, κοινωνώντας  τα προβλήματά τους και σχεδιάζοντας από κοινού τη λύση τους και δεσμεύεται ότι παρόμοιες συνελεύσεις θα συνδιοργανώσει σε όλες τις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτου παραταξιακής πλειοψηφίας, καθώς οι λαϊκές συνελεύσεις δεν αποτελούν παραταξιακές συγκεντρώσεις αλλά ιδιαίτερη ελεγκτική, συμμετοχική και υπεύθυνη διαδικασία για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, την οποία τελικά την δικαιούνται και δε νομιμοποιείται καμιά πολιτική σκοπιμότητα να τους την στερήσει .
Μας εγκαλέσατε για τα δημοκρατικά μας αισθητήρια και την ευαισθησία μας απέναντι στους απλούς δημότες μας, σας ευχαριστούμε πολύ.

                                                                                                Αμύνταιο 19 Ιουν 2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου.