a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΠΑΠΑΦΥΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΙΛΩΤΑ-Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ





...ας σταματήσει επιτέλους η παρούσα Δημοτική Αρχή να εμπαίζει και να κοροϊδεύει με τον πλέον προκλητικό τρόπο τους κατοίκους του Φιλώτα!... 


 

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΩΤΑ:
Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

            Κατ΄ αρχάς θεωρώ υποχρέωσή μου να εκθέσω και να διευκρινίσω, με πολύ απλά λόγια, ορισμένα νομικά θέματα όσον αφορά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας πράξης εφαρμογής: Μετά την κύρωση μιας πράξης εφαρμογής από τον αρμόδιο Νομάρχη και με δεδομένο ότι έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά όλες οι εκκρεμότητες για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι αυτό το διαδικαστικό σημείο, ακολουθεί η μεταγραφή της στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο μαζί με όλα τα απαιτούμενα συνημμένα έγγραφα. Όταν δε στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, τότε απαιτείται να γίνει πρώτα ψηφιοποίηση των στοιχείων της πράξης εφαρμογής και ταυτοποίηση αυτών με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έργο που ανατίθεται από τον κατά τόπο αρμόδιο Δήμο επ΄ αμοιβή σε τεχνική εταιρία με σύμβαση, και στη συνέχεια, αντί για την πράξη μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, καταχωρούνται τα επεξεργασμένα – ψηφιοποιημένα αυτά στοιχεία στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου (Μετάπτωση της Πράξης Εφαρμογής στα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου). Έτσι, ολοκληρώνεται μια πράξη εφαρμογής και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από το αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα (τίτλο κυριότητας, πιστοποιητικό καταχώρησης στο Κτηματολόγιο, τοπογραφικά διαγράμματα, κ.λ.π.), προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες τους ιδιοκτησίες.
            Στην προκειμένη τώρα περίπτωση της Πράξης Εφαρμογής του Φιλώτα, η τελευταία έχει ήδη κυρωθεί με την υπ’ αριθμ. 1/2010 Πράξη του Νομάρχη Φλώρινας, παραμένοντας ωστόσο ανεξόφλητο το τεχνικό γραφείο που έχει εκπονήσει μέχρι το σημείο αυτό τις απαιτούμενες μελέτες, και στη συνέχεια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Φιλώτα είχε γίνει πρόταση προς την εταιρία «ΑΝΦΛΩ Α.Ε.» για την τεχνική υποστήριξη και την εκπόνηση της προαναφερθείσας επεξεργασίας (μετάπτωσης) των στοιχείων της πράξης εφαρμογής, προκειμένου αυτά να καταχωρηθούν στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου, η οποία πρόταση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο στάδιο της σύναψης σύμβασης με την ανωτέρω εταιρία και παραμένει στο συρτάρι. Συνοπτικά, από το 2010 μέχρι σήμερα εκκρεμούν οι εξής ενέργειες: εξόφληση του τεχνικού γραφείου, το οποίο σημειωτέον αποδέχθηκε και πρόταση αποπληρωμής της αμοιβής του σε δόσεις διευκολύνοντας έτσι την κατάσταση, ανάθεση της επεξεργασίας των στοιχείων σε τεχνική εταιρία με σύμβαση, ολοκλήρωση του έργου αυτού από την τεχνική εταιρία και καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής προς αυτήν, αποστολή των επεξεργασμένων στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, καταχώρηση αυτών στη βάση δεδομένων του και καταβολή του αντίστοιχου ποσού προς το Εθνικό Κτηματολόγιο για την καταχώρηση της Πράξης Εφαρμογής.
            Όπως είναι φυσικό, οι πιέσεις των κατοίκων του Φιλώτα για την ολοκλήρωση αυτού του έργου υπήρξαν εντονότατες, καθώς από την καθυστέρηση της αποπεράτωσής της βλάπτονται τα οικονομικά και ιδιοκτησιακά τους συμφέροντα, ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε τα ακίνητα που κατείχαν πριν την Πράξη Εφαρμογής, αλλά ούτε και αυτά που τους αποδίδονται μετά την τακτοποίηση της περιοχής με την τελευταία, ενώ παράλληλα το θέμα αυτό τίθεται σχεδόν σε κάθε τοπικό και δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας την επιτακτικότητα της επίλυσής του.
            Γι΄ αυτό άλλωστε, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αμυνταίου στις 30-04-2014, η οποία δημοσιεύθηκε σε πλείστες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, εξέπληξε και ταυτόχρονα χαροποίησε τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του Φιλώτα.
            Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης: «Ολοκληρώνεται η Πράξη Εφαρμογής του Φιλώτα
Με έγγραφο του Εθνικού Κτηματολογίου χορηγήθηκαν στο Δήμο Αμυνταίου τα διαγράμματα και η περιγραφική πληροφορία για τα ακίνητα της Τοπικής Κοινότητας Φιλώτα, καθώς έχει κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου επέκτασης του οικισμού.
Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ένα μεγάλο όνειρο των κατοίκων και ένας μεγάλος στόχος του Δήμου, που είχε τεθεί από το 1994.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης ανέφερε για το θέμα ότι η ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής του Φιλώτα είναι ένας ακόμη στόχος που επιτεύχθηκε στην τρέχουσα θητεία. Με την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής του Φιλώτα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που δημιουργούνται και παίρνουν άλλη αξία, να τα αξιοποιήσουν συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή δυναμική του οικισμού.»
            Την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν στα γραφεία του Δημαρχείου του Αμυνταίου για να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία ολοκλήρωσης της Πράξης Εφαρμογής (τίτλους κυριότητας, πιστοποιητικά καταχώρησης, τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, κ.λ.π.), προκειμένου να προβούν στην άμεση εκμετάλλευση των νέων τους οικοπέδων.
            Εκεί όμως τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη: κανένας υπάλληλος, προϊστάμενος, αρμόδιος, υπεύθυνος, κ.λ.π. δεν γνώριζε τίποτα απολύτως για την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής του Φιλώτα και δεν υπήρχε κανένα σχετικό έγγραφο ή στοιχείο που μπορούσε να δοθεί στους πολίτες, διότι πολύ απλά δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως από τις ανωτέρω απαιτούμενες ενέργειες!!!
            Η δε χορήγηση διαγραμμάτων από το Εθνικό Κτηματολόγιο προς το Δήμο Αμυνταίου, που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, δεν είναι παρά μόνο μία ανούσια πράξη αν δεν περατωθούν όλα τα υπόλοιπα, αν δηλαδή δεν εξοφληθεί το τεχνικό γραφείο, αν δεν ανατεθεί η ψηφιοποίηση των στοιχείων με σύμβαση σε τεχνική εταιρία, κ.λ.π..
            Εν ολίγοις, μία τρύπα στο νερό, την οποία η παρούσα Δημοτική Αρχή, εκμεταλλευόμενη σε πρώτο επίπεδο την αγωνία και την ανάγκη των κατοίκων του Φιλώτα για την εκμετάλλευση των οικοπέδων τους και σε δεύτερο επίπεδο την άγνοια τους, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, για εξειδικευμένες νομικές και τεχνικές διαδικασίες, παρουσίασε, στην παρούσα χρονική περίοδο –κι αυτό θα το αφήσω στην κρίση των αναγνωστών προς σχολιασμό- ως ολοκλήρωση ενός έργου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Φιλώτα!!!
            Και για να μην θεωρηθούμε απόλυτοι και κακόβουλοι, και λέγοντας με περισσή αφέλεια ότι κάπου «χαθήκαμε στη μετάφραση», ας προβούν οι αρμόδιοι της παρούσας Δημοτικής Αρχής στη διάψευση των ανωτέρω με τη δημοσιοποίηση του πλέον ισχυρού αποδεικτικού εγγράφου της ολοκλήρωσης της εν λόγω Πράξης Εφαρμογής, δηλαδή του πιστοποιητικού καταχώρησης της Πράξης Εφαρμογής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί δημόσιο έγγραφο κι άρα δεν τίθεται και θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων των νέων ιδιοκτητών.
            Τελούμε λοιπόν εν αναμονή της διάψευσης του παρόντος άρθρου. Ειδάλλως, ας σταματήσει επιτέλους η παρούσα Δημοτική Αρχή να εμπαίζει και να κοροϊδεύει με τον πλέον προκλητικό τρόπο τους κατοίκους του Φιλώτα!

Αθανάσιος Δημ. Παπαφυλάκης
Δικηγόρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα 
με το συνδυασμό «Με συνέπεια και στο αύριο» 
του κ. Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου.